Kontakta oss

Knäartros

2021-10-23

Symptom & orsak

Artros innebär framför allt att ledytornas brosk bryts ned och förslits. Tillståndet utvecklas och förvärras med stigande ålder. Orsaken till artros kan kan vara många. Olika sjukdomar så som diabetes skyndar på förloppet av artros likaså övervikt hos personen. Artros kan även förekomma i leden efter trauma mot knät eller till följd av sjukdom i leden som tex efter ledytefraktrurer, ledbandsskador, urledsvridningar eller infektioner och ledgångsreumatism.

Symptom vid knäartros är smärta framförallt vid belastning, stelhet och då framförallt morgonstelhet och igångsättningssmärta. Svullnad, rörelseinskränkning, knäppningar i leden, instabilitet, förtvining av lårmuskulaturen är andra symptom som förekommer vid knäartros.

Behandling & prognos

Artrosförändringarna är inte reversibla, dvs de går inte tillbaka utan behandlingen syftar till att behandla symptom samt att förhindra ytterligare nedbrytning av brosket.

Diverse olika behandlingsmetoder finns för att behandla de olika symtom som förekommer; kylbehandling, värmebehandling, avlastning av leden med tex traktion är några av dem. Men den viktigaste behandlingen för att lindra symptom men också för att förhindra ytterligare nedbrytning av leden är styrketräning av omkringliggande muskulatur. Vid svåra fall kan kirurgisk behandling så som knäplastik bli nödvändig men även då är styrketräning av omkringliggande muskulatur viktig.

Viktigt under hela processen är att en fysioterapeut noga lägger fram en rehabiliteringsplan för just dina besvär och för din funktionsnivå. Träning med stöttning av en fysioterapeut ger dig rätt förutsättningar till att öka muskelstyrkan utan att ytterligare smärta uppkommer i leden och din fysiska funktion ökar.