Kontakta oss

Låsningar i ryggen

2021-09-24

Symptom & orsak

Låsningar i ryggen

Vid tillfällen där ryggraden belastas hårt eller felaktigt, som vid lyft, kan låsningar uppstå. En låsning är en öm led med nedsatt rörlighet där muskler omkring ofta krampat ihop. Smärtsignaler från leden gör att musklerna omkring låsningen inte kan fungera normalt och smärta i musklerna uppstår också. En låsning kan också byggas upp under en längre tid, till exempel på grund av stress och dålig rörlighet.

Låsningar kan även förekomma i revbenens leder. Dessa ger ofta upphov till en huggande smärta och krampande muskulatur i bröstryggen.

Behandling & prognos

Den primära behandlingsformen för detta tillstånd kallas manipulation. Det går till så att den inskränkta leden fixeras med ett grepp och justeras i den riktning som leden inte kan röra sig och sedan utförs justeringen med maximal hastighet och lägsta kraft. Oftast uppstår då ett ljudligt knak som många felaktigt kallar ”knäcka ryggen”. Man knäcker inte ryggen utan det som låter är ett ljudfenomen som kallas krepitation. Efter en korrekt utför justering av en led så uppstår nästan alltid en klar förbättring av smärtan och problemet. Efter justeringen så behandlar man också de spänningar i musklerna som är en bieffekt av att leden inte har kunnat röra på sig på ett normalt sätt. Prognosen är riktigt god och oftast är man bra efter ett par behandlingar.