Kontakta oss

Meniskskada

2021-09-29

Symptom & orsak

Menisken befinner sig mellan lår- och skenbenets ledytor och fungerar som en stötdämpare för knät. Den minskar friktionen så att de olika benen inte skadas samtidigt som den bidrar till att ge stabilitet i knät. Strukturen består av två månformade broskskivor som kallas för den yttre och den inre menisken. Skador på menisken orsakas vanligen av ett trauma som då ofta är idrottsrelaterat. Generellt uppstår skadan när knät är böjt och samtidigt får utstå en vridrörelse. En meniskskada kan även bero på en degenerativ process som främst förekommer hos äldre personer.

Vanliga symptom på att menisken kan vara skadad är knäsmärta och/eller med svullnad, knäppande ljud från leden vid böjning och sträckning, begränsad rörlighet samt låsningar av leden.

Behandling & prognos

Den viktigaste parametern vid meniskskada är att styrketräna lårmuskulaturen. Oavsett om meniskskadan leder till en operation eller ej så är styrketräning av lårmuskulaturen viktig. Det gäller att förhindra försvagning av lårmuskulaturen då försvagningen leder till ökad belastning på den skadade strukturen. Träning innan operation förkortar även rehabiliteringstiden efter operation.

Indikationen för en operation av en menisk ska som alltid baseras på den samlade kliniska bilden. Meniskoperationer baserade enbart på magnetkameraundersökning kan ibland vara helt onödiga.