Kontakta oss

Migrän

2021-09-15

Symptom & orsak

Migrän innebär återkommande anfall av huvudvärk som bland annat kan utlösas av vissa födoämnen och spänningstillstånd i nackens muskulatur. Det är oklart varför migrän uppstår, men det är ett komplicerat samspel mellan nerv- och blodkärlssystemet kring hjärnan som pågår under migränattacken.

Anfallen kan komma både med eller utan förkänning. Tecken på att ett anfall är på gång kan vara synfenomen eller påverkan på känseln, aurafasen. Huvudvärken sitter oftast på ena sidan, spränger eller dunkar och gör så ont att man blir illamående, kräks och mer ljud- och ljuskänslig. Detta medför initialt huvudvärk av spänningstyp som sedan övergår i ett migränanfall.

Behandling & prognos

Naprapat & sjukgymnastsik behandling kan avhjälpa och förebygga att huvudvärken utlöses. Detta innebär att många – men inte alla – patienter behandlas både i förebyggande syfte och i början av ett migränanfall.
Orsakerna till och symptomen vid migrän kan vara många och komplicerade och variera mellan individer. Efter en noggrann undersökning med hjälp av ortopediska tester, neurologiska tester, tester av ledernas rörlighet och muskeltester för att klargöra orsaken till besvären, väljer vi de mest effektiva behandlingsteknikerna för att minska smärtan som uppstår vid migrän. Just de övre nackledernas funktion är viktiga att undersöka och behandla. Prognosen vid behandling av migrän är oftast god. Det är också viktigt att man regelbundet går på förebyggande behandlingar för att minska återfall av migrän. Att träna regelbundet har visat sig vara effektivt för att minska risken för migrän.