Kontakta oss

Spänningshuvudvärk

2021-08-23

Symptom & orsak

Spänningshuvudvärk är en tryckande, pressande smärta över pannan och runt huvudet. Huvudvärken har ofta flera bakomliggande orsaker vilket ställer höga krav på att ställa rätt diagnos så att rätt behandling kan sättas in.  Den vanligaste formen av spänningshuvudvärk kommer från överaktiverade nack- och halsmuskler som har sitt ursprung i nedsatt funktion i nackens och bröstryggens leder. Dålig hållning till följd av stillasittande framför dator är en vanlig orsak till spänningshuvudvärk. När vi sitter med framåtböjt huvud så skapar vi en stress i kroppen som leder till låsningar, överspända muskler och huvudvärk som följd.

Behandling & prognos

Efter undersökning så behandlas spänningshuvudvärk oftast framgångsrikt med manipulation av ryggen leder, nackens leder, behandling av spända muskler. Dålig hållning är en vanlig grundorsak till detta så vi rekommenderar träning för att komma till rätta med bakomliggande svagheter i kroppen, såsom nedsatt rörlighet, dålig kroppskontroll och svaga muskler.

Prognosen är oftast mycket god med snabba förbättrande resultat. Att gå på regelbunden förebyggande behandling skapar goda förutsättningar för att minska återfall.