Kontakta oss

Hampus Östman

STAC-Elittränare. Lic. PT.
Cert. MammaMagetränare
Grundare av Art of Training, delägare

Hampus Östman, STAC-Elittränare, grundare av Art of Training, delägare

Träning har alltid varit en stor del av mitt liv. Allt började på fredagarna efter fritids. Jag, min storebror och min pappa ställde oss i ring på vardagsrumsgolvet. Armhävningspostition, det var tävling på gång… Det låg något i luften, det var fredag och nu var det dags att avgöra, vem kan göra flest? Vi ställde oss i plankposition. Farsan började med att göra en armhävning, brorsan därefter och sedan jag. Därefter gjorde farsan två, brorsan följde efter och sedan jag. Sådär höll vi på, tills någon gav upp. Varje fredag under större delen av min uppväxt.

Jag älskar att tävla, mäta och prestera. I tidig ålder så testade jag dom flesta idrotter. Hittade inte riktigt min väg i lagsporten och fastnade för tennisen. Där hade jag endast mig själv att mäta mig med. Gick det dåligt så låg det på mig. Tennisen höll jag i under större delen av min uppväxt. Därefter blev det kampsport och Tae Kwon Do. Jävligt roligt att fightas, lära sig disciplin och lyssna på mästaren. Min storebror som är några äldre hade svart bälte och jag blev drillad hårt av min mästare eftersom jag var lillebror till en av lärarna. Körde några tävlingar, vann några medaljer och sedan blev jag trött på att ta emot smällar. Att blöda näsblod 2 ggr/veckan och konstanta blåmärken gjorde till slut att jag lessnade.

Det var dags för gymnasiet och nya äventyr. Snabbt hittade jag till gymmet. Som jag nu har spenderat större delen av min fritid efter skolan. Det var något häftigt att lyfta tunga saker från marken. Känslan att utvecklas, känna och se resultat, bli starkare, och självsäkrare. Efter gymnasiet blev det ett hundår på Scania, montör. Kände att jag ville göra något annat. Valde då att satsa helhjärtat på det jag alltid brunnit för, träning och hälsa. Tog större delen av mitt ihop sparade kapital och gick min första riktiga tränarutbildning. Lic. Personlig Tränare ”By The Academy”. Valet av denna utbildning var solklar. Det var under den tiden den utbildningen som var längst och mest seriös. I denna bransch så finns det en hel del oseriösa aktörer som håller utbildningar för Personliga tränare. Oftast är det enklare helgkurser med en låg avgift för att locka deltagare. Av den anledningen är det svårt idag att ”hitta” en bra Personlig tränare, bara för att dom har en utbildning i ryggen. Det gäller att själv vara detektiv och ta reda på vad just ”din” PT har gått för utbildningar.

Jag och farsan byggde upp mitt rum för att ta emot klienter genom att spika upp några plyfaskivor på hans gamla klinik på Åda. På den tiden höll vi hus i ”Ladan”. Vår gamla träningsanläggning som innehöll 400 kvm oisolerad ladugård med 17 hål i taket som regnade/snöade in på hösten/vintern. Vi hade åkt runt i Sverige och köpt billiga träningsredskap, samt fått en del av gym som inte längre ville ha skrotet. Byggt vår första träningsanläggning som vi kallade för ”Ladan”. Vi var och tror fortfarande ännu idag att vi var det enda gymmet i Sverige som hade egna fåglar och fågelbon i vårt Gym. Ladan var en fantastisk rolig tid, vi var ett nära gäng som tränade ihop, hängde på fritiden och blev som en liten familj. Att jobba som PT gick helt okej på sommaren! Men blev inte lika roligt på vintern när du ska lyckas övertala dina klienter att kliva ut i 10 minusgrader in i en iskall lada.

Vi började testa våra vingar, söka oss till varmare breddgrader och hittade då vår nya lokal på Nero Center i Vagnhärad. Klivet från att hyra en skruttig gammal ladugård till att kliva in i nya, toppmoderna fräscha lokaler var stort. Inte minst sagt ett stort ekonomiskt kliv. Att satsa allt på en idé, att skapa den häftigaste träningsanläggningen i Sverige, samtidigt som vi vill leverera en grym kompetens rent kliniskt med en multidisciplinär anläggning.

I samband med flytten till Nero så började jag utbilda mig till STAC- Elittränare. Den utbildning som har legat till grund för det synsättet jag har på träning och hur vi bygger en kropp från grunden. Det var exakt det jag saknade från min tidigare utbildning. Självklart är det häftigt att coacha någon att lyfta tunga skivstänger, pusha sig i löpspåret eller nästa halv spy efter ett pass på en Assault-bike. Men hur tränar jag någon för att hålla? Att inte går sönder? Att klara av sitt yrke utan att få ont i ryggen och skapa en hållbar livsstil. Detta var helt enkelt kompentens jag saknade, hur skapar jag en kropp från grunden?

STAC-Elittränare är en utbildning som är skapad av naprapater och erfarna kliniker som integrerat träning och behandlingar för att skapa livslång hälsa och funktion. Det jag lärde mig under det året la grunden för synsättet hur vi tar en kropp från stel, gänglig, obalanserad och svag till att tävla på den absoluta toppnivån i sin idrott. Tågordningen från grunden till högsta nivån helt enkelt.

Även om jag som tränare gör allt i min makt för att analysera, screena, ta reda på så mycket som jag kan om en individ, att skräddarsy träningen utifrån den person jag har framför mig så kan alltid en olycka ske. Det är precis det som är så fantastiskt att jobba i team. Att vid min sida ha Svempa, som naprapat och Mariell som sjukgymnast. Att faktiskt kunna fråga mina kollegor om något går snett, att kunna knacka på dörren och lotsa vidare mina klienter och något helt enkelt är utanför min kompetens. Det är precis det som gör oss så unika på Art of Training. Att vi tänker holistiskt och sätter samman olika kompetenser med olika erfarenhet för att skapa en bra produkt. – En produkt som är hållbar och som kan hjälpa människor på flera olika plan. Allt ifrån akut behandling, till rehab, till träning, kost och rådgivning.

Jag har idag under mitt bälte tränat allt ifrån den skadade ryggpatienten med diskbrock till den nyförlöste kvinnan som behöver stärka sin bål och inre magmuskler till NHL-proffs inom ishockey. Det handlar i slutändan endast om en parameter, och det är att börja din träning utifrån ditt nuläge och dom mål du sätter! Att träna smart och stärka upp dom svaga länkar du har först! Oavsett vad dina mål är så måste du börja från grunden, lägga en sten i taget tills du har en stabil och stark grund att stå på.

Många år har gått sedan jag och farsan stod på Nero Center den där hösten och kliade oss i huvudet, ska vi verkligen satsa på detta? Gå ALL-IN och göra den dröm vi har? Var det läskigt? SOM FAN! Ångrar jag mig? GLÖM DET!

Att idag kunna hålla igång en verksamhet som knakar. Att konstant utvecklas, vidareutbilda mig, få fler fantastiska kollegor, instruktörer, träffa helt underbara människor som berikar mitt liv och utveckla den kvalité och utbud vi på Art of Training levererar är – mitt liv!

CV

Utbildning
  • Igelstavikens gymnasium – Samhällskunskap med inriktning, Breddidrott . 2010–2013
  • Teoretisk grundutbilding ”By The Academy” (40 + 30 timmar). 2014
  • Lic. Träningsinstruktör ”By The Academy” (20 + 48 timmar). 2014
  • Lic. Personlig Tränare ”By The Academy” (128 + 50 timmar). 2015
  • Certifierad MammaMagetränare (kurs, 12+ 8 timmar). 2017
  • STAC Elittränare, 1 årig utbildning (240 timmar). 2018
  • Maternityhealth by MammaMage- vidareutbildning. 2020
  • Kurs i Ocklusionsträning, heldag. 2020
Meriter
  • Över 650 unika klienter och analyser med programupplägg
  • Hållit i anförande med debatt i Sveriges Riksdag och talat i pleninsalen för fullsatt publik, tv- sändning samt radio

 

0156-678787073-6221804