Kontakta oss

Naprapat

Vad är en naprapat?

Naprapater är specialister på att undersöka, diagnostisera, behandla, rehabilitera och förebygga återfall gällande smärttillstånd och nedsatt funktion som uppstår när samspelet mellan muskler, leder och nervsystem inte fungerar. Efter 4 års studier på Naprapathögskolan och 1-års praktiktjänstgöring kan naprapaten ansöka om legitimation hos Socialstyrelsen och därefter självständigt arbeta kliniskt som legitimerad naprapat.

 

När ska du söka till en naprapat?

De flesta som söker till naprapat söker för akuta besvär och smärta i kroppen. Oavsett om det är ett ryggskott, nackspärr eller annan smärta i kroppen så är det oftast naprapaten som är den du först söker till. Snabbt akut omhändertagande leder också till snabba resultat och kvick återgång till det normala.

Sammanfattning

Att tidigt söka naprapatvård förbättrar och påskyndar minskandet av smärtan och tillbakagång till normala aktiviteter. Det är viktigt att söka när vi har smärta i kroppen och inte vänta tills någon funktion har gått förlorad, vilket de flesta gör och leder till att besvären, smärtan och den nedsatta funktionen tar längre tid att bli kvitt ifrån. Lika viktigt är det att regelbundet serva sin rygg genom att gå på förebyggande naprapatbehandlingar samt att om du inte redan tränar regelbundet börja med det.

Vår naprapatprocess

Naprapaten analyserar hur stress påverkar kroppen negativt i form av muskulära spänningar, låsningar i kroppens leder, nedsatt rörlighet och störningar i kroppens neurologiska system och hjälper den kropp som inte kan utföra de vardagliga sysslor som patienten vill.

Vi har två olika typer av motoraktiveringar när vi ska koordinera våra kroppar i rörelsen, (typ öga – handkoordination) och så har vi hållningen.

Vad är egentligen funktionen för hållningen? Vi har en väldigt viktig antigravity funktion där vi alltid dygnets alla timmar (även när vi sover) slåss mot 9,8 m/s av gravitationen som drar oss mot jordens mitt. Här spelar de muskler som håller oss upprätt en extra viktig roll för att vi ska kunna hålla oss uppe vertikalt.

Vi måste hålla vår balans aktiverad och hålla vår ”center of mass ”inom ett begränsat område. Hållningen har också en stor funktion i att skapa en ram över vart våra kroppsdelar är i förhållande till den yttre världen och organiserar rörelser till ett objekt i den externa världen.

Allt detta fungerar genom ett multisensoriskt system från vestibulär, syn och proprioception. Där dålig funktion i någon av dessa system kan störa vår hållning och vi kan få ett problem/smärta. Huvudets position påverkar både ögonens och våra vestibulära apparaters position och kan leda till nedsatt funktion i nackens leder som leder till att besvär och smärta uppstår.

Vid en undersökning utgår naprapaten från en fempunktslinje i kroppen. Denna linje ska gå från örat, genom axelleden, genom höftleden, genom knäleden och sluta framför fotleden. Om du tappar denna funktionslinje kommer din kropps bindväv att förändras enligt de nya förutsättningarna. Ju mer du sjunkit ihop, desto svårare blir det att räta ut. Rörelsefunktionen i din kropp blir förändrad och musklerna får jobba hårdare för att upprätthålla en funktionalitet och balans i din kropp. Din kropp hamnar i ett kompensatoriskt rörelsemönster.

Behandling är ett första steg att skapa rätt förutsättningar för din kropp att fungera på ett optimalt sätt! Steg nummer två blir att träna upp din kropp.